Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ιερός Ναός Παντοκράτορα Πάτρα

                                ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
Ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα Πατρών χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός το 900 μ.Χ. περίπου. 


Είναι ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας, βυζαντινού ρυθμού και αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Διακρίνεται για τους όμορφους τρούλους του, οι οποίοι εξωτερικά είναι μολύβδινοι, και τον υπέροχο εσωτερικό του διάκοσμο. 

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί (Κιουρσούμ τζαμί). Το 1828 μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τους στρατιώτες του Μεζόν, με την απελευθέρωση όμως επανήλθε στην αρχική του κατάσταση και αποτελεί πλέον μοναδικό θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή . Βρίσκεται κάτω από το κάστρο της Πάτρας, και αποτελεί σημείο αναφοράς για την άνω πόλη. O Iερός Ναός Παντοκράτορος είναι κτισμένος πάνω στην εμπορικότερη οδό επίτουρκοκρατίας την γνωστή οδό Μπολσοκάκ, που δεν είναι άλλη από την σημερινή οδό Παντοκράτορος. Πάνω σε αυτόν τον δρόμο υπήρχαν πολυτελές Σεράι του Μπέη Κούνα, γνωστό σαν το Σεράι της κυρά Κούνενας. 
Από τον Παντοκράτορα, μέχρι το Κάστρο των Πατρών, την σημερινή οδόΓερμανού και περίπου μέχρι τα Ταμπάχανα, ήταν η συνοικία της Μουριάς,  που είχε πάρει το όνομα της από ομώνυμο δένδρο που υπάρχει ακόμη καισήμερα, πίσω από το Ιερό του Ναού. Το δένδρο αυτό σύμφωνα με σχετική έκθεση δύο γεωπόνων φυτεύτηκε περί το 1540, αναφέρεται από ξένουςπεριηγητές, την ιστορία της πόλης των Πατρών του Κώστα Τριανταφύλλου καιτου Στέφανου Θωμόπουλου.

Ιεροι Ναοί Πάτρας

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Στο μέρος όπου βρήκε σταυρικό θάνατο ο Απόστολος Ανδρέας (66 μ.Χ.), στη νότια παραλιακή περιοχή της Πάτρας, έχουν ανεγερθεί 2, διαφορετικού ρυθμού, Ναοί, αφιερωμένοι στον προστάτη της πόλης. Πρόκειται, για τον παλαιό Ναό- ρυθμού βασιλικής και έργο του Λ. Καυταντζόγλου, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 1835 και η λειτουργία του, μετά από 8 χρόνια, το 1843 και το νέο Ναό του Αγίου, που εγκανιάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1974. Δίπλα ακριβώς στο σημερινό λεγόμενο παλαιό Ναό υπάρχει η Πηγή του Αγίου Ανδρέα. Το νερό θεωρείται Αγίασμα γιατί σε αυτό ακριβώς το σημείο άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώτος Μαθητής του Κυρίου. Ο σύγχρονος ναός του Αγίου Ανδρέα, βυζαντινού ρυθμού, η θεμελίωση του οποίου έγινε από το βασιλιά Γεώργιο Α, το 1908, είναι ένα λαμπρό δημιούργημα υψηλής καλαισθησίας που θυμίζει τις ημέρες του Βυζαντίου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ: Στο κέντρο της Αχαϊκής πρωτεύουσας και σε πολύ μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, δεσπόζει ο ιστορικός Ιερός ενοριακός Ναός της Παναγίας Παντανάσσης Πατρών. Ο περικαλλής Ναός, είναι χτισμένος επάνω σε ένα φυσικό ύψωμα και αποτελεί καύχημα για την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών. Από το 1996 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Ναός αποτελεί διατηρητέο μνημείο – υπόδειγμα της νεώτερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η θεμελίωσή του Ναού έγινε στα τέλη του 1847 και τα εγκαίνια του στις 30 Αυγούστου 1859. Η ημερομηνία των εγκαινίων επιβεβαιώνεται και από μία εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο του Ναού και αναγράφει την ίδια ημερομηνία. Μεταξύ των ετών 1884 – 1886 έγινε η ανέγερση του καμπαναριού της βορειοδυτικής πλευράς, επί του οποίου είναι τοποθετημένο το ρολόι το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.! Το καμπαναριό της νοτιοδυτικής πλευράς αποπερατώθηκε το 1891 και η πλακόστρωση των προαυλίων έγινε το 1900. Την αγιογράφηση του Ναού επιμελήθηκαν οι γνωστοί καλλιτέχνες της εποχής: Σ. Χατζηγιαννόπουλος (1879) και Κ. Πρινόπουλος (1900). Κατά τη διάρκεια της πορείας του στο χρόνο, ο Ναός ανακαινίσθηκε το 1890 και το 1925.  Ο ρυθμός του Ναού της Παντάνασσας, είναι ιδιόμορφος.


Μοιάζει σαν βασιλική, διότι διαιρείται από τις μαρμάρινες κολόνες της, σε τρία κλίτη αλλά έχει και πολλά στοιχεία από το νεοκλασικισμό. Το ευρύχωρο προαύλιο δίνει την ευχέρεια στον προσκυνητή να θαυμάσει το μεγαλείο του ναού, να διαβάσει το ρητό που βρίσκεται στην εξωτερική μετώπη: «ΕΙΣΕΛΘΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΘΙ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ, Ο ΓΑΡ ΤΟΠΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΓΙΟΣ ΕΣΤΙ» και να προετοιμασθεί ψυχικά ότι πρόκειται να εισέλθει σε ιερό χώρο λατρείας του Θεού. Ανεβαίνοντας τις μεγάλες μαρμάρινες σκάλες βρισκόμαστε στον πρόναο με τις μεγάλες αψίδες που σχηματίζονται πάνω από τις τρεις βαριές ξύλινες πόρτες εισόδου του Ναού και είναι εικονογραφημένες με παραστάσεις από τη ζωή της Παναγίας. Εισερχόμενοι στο κυρίως Ναό, στο δεξιό μέρος υπάρχουν δύο επιβλητικά ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια. Στο πρώτο προσκυνητάρι υπάρχει η τρίμορφη παράσταση του Κυρίου με την Παναγία και τον Τίμιο Πρόδρομο και στο δεύτερο η Γέννηση του Χριστού. Στο αριστερό μέρος του Ναού υπάρχουν άλλα δύο βαρύτιμα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια: του Γενέθλιου της Παναγίας και των Τριών Ιεραρχών. Και τα τέσσερα περίτεχνα προσκυνητάρια είναι ευλαβικά αφιερώματα ευσεβών Πατρινών και οι εικόνες τους είναι επενδυμένες με ασήμι («πουκάμισο»), από το φημισμένο καλλιτέχνη χρυσοχόο της Αθήνας, των αρχών του 20ου αιώνα, Ιωάννη Νικητόπουλο.
Ο μαρμαρόγλυφος δεσποτικός θρόνος και ο περίτεχνος ιερός άμβωνας, είναι κατασκευασμένοι από λευκό πεντελικό μάρμαρο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής τεχνοτροπίας. Το τέμπλο του Ναού είναι ολόκληρο από μάρμαρο με πλούσιο χρυσοποίκιλτο φυτικό διάκοσμο, μεγάλες εικόνες, ξυλόγλυπτα βημόθυρα και με μια σπάνια ξυλόγλυπτη Ωραία Πύλη. Στο δεξιό μέρος του Ναού και κοντά στην πλάγια πύλη του ιερού, βρίσκεται το μαρμάρινο σκαλιστό με φυτικό διάκοσμο και κίονες ιωνικού ρυθμού, προσκυνητάρι της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας (η οποία σύμφωνα με την παράδοση λέγεται ότι βρέθηκε σε ειδική κρύπτη στα υπόγεια του Ναού και ήταν από το Μυστρά, για αυτό και ονομάσθηκε «Παντάνασσα»). Η εικόνα είναι ολόκληρη επενδυμένη από ατόφιο χρυσάφι και καθαρό ασήμι και το στέμμα της στολίζεται από διαμάντια και πολύτιμους λίθους, ευλαβικό αφιέρωμα των αξιωματικών και των οπλιτών του 12ου Συντάγματος, το 1913. Ο Ναός της Παντάνασσας είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή του νομού Αχαΐας. 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ: Η Ευαγγελίστρια βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Μαιζώνος, μεταξύ των καθέτων Κολοκοτρώνη και Αγίου Νικολάου. Η Ευαγγελίστρια θεμελιώθηκε το 1842 και εγκαινιάστηκε το 1846 από τον Μητροπολίτη Πατρών Γρηγόριο Ί (Δενδρινό). Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1856, οπότε και εγκαταστάθηκε και Μητροπολιτικός Ναός. Μάλιστα, είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο που κατασκευάστηκε στη νέα, Κάτω Πόλη, η οποία αναπτύχθηκε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη μετακίνηση του οικονομικού κέντρου προς το λιμάνι. Ο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, όπως δηλώνει το όνομά του, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ.
         Το τέμπλο της Μητρόπολης κοσμείται από ιδιαιτέρα όμορφες εικόνες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας.
         Δεσποτικές εικόνες: φιλοτεχνήθηκαν από το τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη, περίπου το 1853.
         Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι ολόσωμες εικόνες των Ευαγγελιστών, Ιεραρχών και Αποστόλων πάνω από το Δωδεκάορτο.
         Δεσπόζει η αργυρότευκτος εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο αριστερό προσκυνητάρι (1890).
         Ο ναός επενδύθηκε με εικόνες και τοιχογραφίες άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών όπως οι: Ανδρ. Πριονάς, Ανδρ. Μανάλης, Σπυρ. Χατζηγιαννόπουλος, Επαμ. Θωμόπουλος κ.α.

  
                               Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου έχει συνεχή ιστορική παρουσία στην πόλη μας τουλάχιστον από το 1329 μ.Χ. Ευρισκόμενος στο κέντρο της πόλης, από τους Βυζαντινούς ακόμη χρόνους, έχει αναδείξει την ενορία μας σε μια από τις σημαντικότερες των Πατρών. Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε Ναός, ο οποίος καταστράφηκε το 1811 από έκρηξη της πυριτιδαποθήκης του φρουρίου και αναστηλώθηκε το 1818. Σε αυτόν τον Ι. Ναό στις 6-12-1828 οι Πατρινοί εόρτασαν της απελευθέρωσή τους. Ο σημερινός Ναός είναι κτίσμα του 1885. Παλαιότερα ονομαζόταν και Άγιος Νικόλαος Βλατερού, από τη συνοικία στην οποία βρίσκεται. Ο ναός είναι κτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, που εσωτερικά δημιουργεί την αίσθηση ενός ευρύχωρου παραλληλογράμμου και μαγνητίζει τον επισκέπτη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο γύψινος διάκοσμος του τέμπλου, το οποίο είναι νεοκλασικού ρυθμού, αλλά και της οροφής, που εικονίζει το ουράνιο στερέωμα (έργα του 1919). Εξαιρετικής τέχνης είναι επίσης και οι αγιογραφίες του ναού, οι περισσότερες με επιρροές από τη Ρωσική και τη Δυτική θρησκευτική ζωή. Ο κυριότερος καλλιτέχνης είναι ο μοναχός Ιωαννίκιος ο Καυσοκαλυβίτης, ο οποίος φιλοτέχνησε το 1916 τις εικόνες του τέμπλου, μεγάλους πίνακες από μουσαμά με σκηνές από τη ζωή του Κυρίου στους πλαϊνούς τοίχους, εικόνες τη οροφής κ.α. Οι ιεράρχες στην κόγχη του Ιερού είναι έργο του Κων/νου Φραγκόπουλου το 1936, ενώ ο ναός κοσμείται και από τα έργα των Τάκη Α. Πριονά και Σπυρ. Ψαρρού. Η παλαιότερη εικόνα του ναού είναι μια φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνος. Η κύρια πανήγυρις του ναού είναι κατά την εορτή της μνήμης του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών (6 Δεκεμβρίου), κατά την οποία μάλιστα τελείται Δοξολογία για το Πολεμικό μας Ναυτικό και τις νικηφόρες ναυμαχίες του 1912-1913, παρουσία αξιωματικών, τιμητικών αγημάτων, και πλήθος κόσμου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα επίσης εορτάζεται και η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου (10 Μαΐου), η μνήμη της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης (25 Ιουλίου), και του Αγίου Κων/νου του Υδραίου (14 Νοεμβρίου), η εικόνα του οποίου έχει προσφερθεί στον ναό από τους Υδραίους των Πατρών το 1852.



   
Εργασία  Σπουδαστών ΔΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ (2016) : Χρυσανθοπούλου Κ., Μπαλάσκα Μ., Φθλλιπακοπούλου Μ., Πολίτη Α., Τσατσού Φ.




Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Πάτρα


ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι μια πρόκληση συλλογικών δράσεων που από τη φύση τους μπορούν να ανατρέψουν διαθέσεις και στερεότυπα. Είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, κι ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια στην Ευρώπη όπου αναπτύσσονται δεκάδες φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά χάπενινγκ, θεατρικά δρώμενα, χοροί, παρελάσεις και παιχνίδια από τη ημέρα της Τελετής Έναρξης μέχρι και την Τελετή Λήξης.

 Ο ιστορικός ερευνητής Νίκος Πολίτης προσδιορίζει τις πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις στα μέσα του 19ου αιώνα, που ήταν κυρίως χοροί σε σπίτια και σε δημόσιους χορούς. Την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης – δεκαετία του 1870 – εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών. Την περίοδο της Μπέλ Επόκ, κυρίως την πρώτη δεκαετία του 1900 το καρναβάλι αρχίζει να αποκτά ταυτότητα, ενώ για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε αυτό, άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Τότε καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου. Το 1966, εμφανίζεται ένα καινούργιο ομαδικό παιχνίδι, ο Κρυμμένος Θησαυρός, στο οποίο λαμβάνει μέρος ένας μικρός αριθμός μεταμφιεσμένων με αυτοκίνητα. Είναι το κλασικό προσκοπικό παιχνίδι πλοήγησης. Την επόμενη χρονιά είχαμε και τα πρώτα μασκαρεμένα αυτοκίνητα. Το 1980 το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού με τα πληρώματα και τ΄ άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής επιδρώντας καταλυτικά στη διαμόρφωσή της, προσδίδοντάς της έκταση, ποικιλομορφία, ζωντάνια, και σφρίγος.
Σήμερα χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής των καρναβαλιστών στις εκδηλώσεις του. Το Πατρινό Καρναβάλι στη σύγχρονη μορφή του εκτείνεται δημιουργικά καθ΄ όλη την καρναβαλική περίοδο από την Τελετή Έναρξης μέχρι και την Τελετή Λήξης με ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, το Καρναβάλι των Παιδιών, τα Μπουρμπούλια, θέατρα δρόμου, εκθέσεις, εικαστικές δραστηριότητες, συναυλίες, κ.α. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο  με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων το Σάββατο και την εντυπωσιακή μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων την Κυριακή. Η αυλαία του πέφτει με τη φαντασμαγορική καύση του Καρνάβαλου στην Τελετή Λήξης στο μόλο της Αγίου Νικολάου.





ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είναι το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, ιστορικό κτίριο σε σχέδια του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η πρώτη παράσταση ήταν το έργο του Giuseppe Verdi Un ballo in Maschera  και ανέβηκε στις 10  Οκτωβρίου 1872, από Ιταλικό θίασο.
Αργότερα ονομαστοί θίασοι επισκέφτηκαν την Πάτρα με σημαντικούς  ηθοποιούς της εποχής ως θιασάρχες, με ρεπερτόριο του ευρωπαικού θεάτρου . Στις αρχές του 20ου αιώνα η κρίση στην αγορά σταφίδας έφερε το τέλος σε παραστάσεις ιταλικού μελοδράματος και από το 1910 στην σκηνή του Απόλλωνα κυριαρχούν ελληνικοί θίασοι.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας του με σημαντική θεατρική δραστηριότητα στην πόλη της Πάτρας. Διαθέτει 2 θεατρικές σκηνές, το θέατρο Απόλλων και το Επίκεντρο.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ιδρύθηκε το 1986 με εμπνευστή το Θάνο Μικρούτσικο, που ήταν και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του και έδωσε στο θεσμό διεθνή προσανατολισμό εντάσσοντας τη διοργάνωση στο χάρτη των σημαντικότερων φεστιβάλ και εκτός Ελλάδας.
Με έμφαση στη μουσική, ο χαρακτήρας του Διεθνούς Φεστιβάλ, επεκτάθηκε και στους χώρους του Θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, των εικαστικών. Αποτέλεσε πεδίο γόνιμου, εποικοδομητικού διαλόγου, χωνευτήρι ιδεών και τόπο διεξαγωγής κορυφαίων πολιτιστικών γεγονότων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει καταγραφεί πλέον ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός. Με μια ιστορία σχεδόν 15 χρόνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ονόματα του Διεθνούς και Ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου και έχει παρουσιάσει εικαστικές δημιουργίες μέσα από σημαντικές εκθέσεις που έχουν οργανωθεί. Οι χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο της Πάτρας, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο κ.α.
Με πρωτότυπες παραγωγές, με αποκλειστικές εμφανίσεις καλλιτεχνών, με πρωτοκλασάτα διεθνή σχήματα, με τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της εγχώριας δημιουργίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει διαμορφώσει ένα πρόσωπο με κύρος και ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κούτρα Παναγιώτα, Κουλούρη Κατερίνα, Μπαλατσούκα Παρασκευή, Ροδοπούλου Παρασκευή, Σοφιανού Καλλιρρόη. 
πηγή : Πατρινό καρναβάλι

Οι καλύτερες πλατείες της Πάτρας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ:
Το επίκεντρο της περιοχής είναι η πλατεία Υψηλών Αλωνιών, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα. Αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων της Πρωτομαγιάς για την Πάτρα, ενώ πολλές εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού λαμβάνουν χώρα στην πλατεία αυτή. Ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821, να ευλογεί την Πάτρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας. Παλαιότερα αποτελούσε την έδρα εξοχικών κατοικιών των πλούσιων οικογενειών του εμπορίου της Πάτρας, ενώ ένα διάστημα και χώρος εκτελέσεων θανατοποινητών. Σήμερα είναι μια περιοχή πολύ πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη με έντονη ζωή. Για ένα διάστημα η πλατεία ονομαζόταν «Μπενιζέλου Ρούφου». Στα αξιοθέατα της πλατείας είναι και το ηλιακό ρολόι, προσφορά του Κέντρου εκπαιδεύσεως τεχνικού σώματος, που τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1953, καθώς και το Μέγαρο Γκολφινόπουλου.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ:
Ο πεζόδρομος της «Τριών Ναυάρχων» ή αλλιώς «Τσιβδί» είναι ένας από τους πιο γνωστούς και μεγάλους πεζόδρομους της Πάτρας. Γνωστός και για το μέγεθός του αλλά και για τα πολλά φαγάδικα και κυρίως σουβλατζίδικα που στεγάζονται εκεί. Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν κάθε Τσικνοπέμπτη "παίρνει φωτιά".Αυτό συνέβη και χθες.
Ας δούμε λίγα πράγματα για την ιστορία του.
Μέχρι την Ρωμαϊκή εποχή και συγκεκριμένα μέχρι την βασιλεία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Σεπτίμου Σεβήρου (193-211 π.Χ.) το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης ήταν καλλιεργήσιμη γη που μετέπειτα ο αυτοκράτορας ανασκάπτοντας την περιοχή δημιούργησε το πρώτο λιμάνι που εκτίνονταν από την σημερινή οδό Δημητρίου Γούναρη και έφτανε μέχρι την Τριών Ναυάρχων πράγμα που εξηγεί και την ύπαρξη των δύο πύργων στο τείχος των Ψηλών Αλωνιών για να δένουν τα πλοία.  Το λιμάνι αυτό είχε βάθος τέσσερα μέτρα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τα χρόνια της Ενετοκρατίας όπου λόγω κακής συντήρησής του εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε βάλτο δημιουργώντας προβλήματα έντονης δυσοσμίας και λοιμού. Το 1883 επιχωματώνεται  και αποξηραινέται, η πόλη επεκτείνεται και η περιοχή μετατρέπεται στην Εβραϊκή συνοικία της Πάτρας. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές καθόλου αρεστή στους Πατρινούς που την  χαρακτήριζαν ως κλειστή αλλά αρκετά ακάθαρτη. Ο όρος «Τσιβδί» που χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει την συγκεκριμένη περιοχή της πόλης είναι παραφθορά της λέξης «κίβδαι», επειδή οι Εβραίοι έμποροι της συνοικίας πολλές φορές του έδιναν κίβδηλα (πλαστά) νομίσματα. Οι Εβραίοι όσο καιρό παρέμειναν στην περιοχή κατάφεραν να αποκτήσουν γη και να γίνουν ιδιοκτήτες οικημάτων ενώ τον 12ο αιώνα κτίστηκε εκεί και συναγωγή. Τα νεοκλασικά κτήρια που κοσμούν τον πεζόδρομο χρονολογούνται μετά την Επανάσταση αφού η πόλη κατά την διάρκειά της καταστράφηκε. Το «παρατσούκλι» Τσιβδί  διατηρήθηκε από στόμα σε στόμα και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που αναφερόταν στην περιοχή ανάμεσα στις οδούς Δημητρίου Γούναρη, Μαιζώνος και Κοραή. Προφανώς το εμπορικό στοιχείο ήταν κάτι που «χαρακτήρισε» τον πεζόδρομο αυτό από την αρχή της δημιουργίας του και απ’ ότι φαίνεται μέχρι και σήμερα έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Πολλά μαγαζιά στην πλειοψηφία τους φαγάδικα στεγάζονται στα νεοκλασικά κτήρια και χθες Τσικνοπέμπτη ο πεζόδρομος «πήρε φωτιά». Θα μπορούσε και επισήμως λοιπόν, η Τριών Ναυάρχων να χαρακτηριστεί ως ο δρόμος της Τσίκνας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:
Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α΄ πιο γνωστή ως Πλατεία Γεωργίου Α΄ ή όπως έχει επικρατήσει στους Πατρινούς Πλατεία Γεωργίου είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας. Δημιουργήθηκε επί κυβερνήτη Καποδίστρια και με το σχέδιο που συνέταξε ο απεσταλμένος του κυβερνήτη Σταμάτης Βούλγαρης το 1829. Το σχέδιο απέβλεπε στην δημιουργία της Πάτρας από την αρχή, αφού η πόλη είχε καταστραφεί εξ ολοκλήρου κατά την επανάσταση. Το σχέδιο περιελάμβανε ανάπτυξη της νέας πόλης δίπλα στην παλιά με κάθετους και οριζόντιους δρόμους και νέες μεγάλες πλατείες. Κατά καιρούς έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. Ξεκίνησε ως Δημοκρατίας, άλλαξε σε Καλαμογδάρτη, Όθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Παλλιγενεσίας και από το 1863 Γεωργίου Α΄ προς τιμήν του βασιλέως Γεώργιου Α'. Στην πλατεία υπάρχει και το Θέατρο Απόλλων έργο του Τσίλλερ. Το 1875 τοποθετήθηκαν τα δύο συντριβάνια που υπάρχουν και σήμερα, τα οποία παραγγέλθηκαν στην Ιταλία. Έχει ανακατασκευαστεί πάρα πολλές φορές με τελευταία το 2006. Αποτελεί το κέντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων και είναι τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων και συναυλιών. Εκεί ο Περικλής Καλαμογδάρτης το 1843 ανέγνωσε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος και για αυτόν τον λόγο η πλατεία αργότερα πήρε και το όνομά του.

πηγή wiki

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ: 
Η πλατεία ορίζεται από την οδό Αράτου στα βορειοανατολικά, Μαιζώνος Οδός στα νοτιοανατολικά, 
Κολοκοτρώνη στα νοτιοδυτικά και Ρήγα Φεραίου οδό στα βορειοδυτικά. 
Αρχικά η πλατεία προοριζόταν ως μια αγορά, αλλά ήταν φυτεμένες με δέντρα και έγινε μια δημόσια 
πλατεία γνωστή ως «κήπος της Βασίλισσας» ( «της βασίλισσας το περιβόλι»). 
Η αρχική του ονομασία ήταν Ομόνοια (Πλατεία Ομονοίας, "Πλατεία Ομόνοιας»), αλλά μετονομάστηκε
μετά Βασίλισσα Όλγα της Ελλάδα - άλλες μεγάλες κεντρική πλατεία της πόλης, Γεωργίου Πλατεία Ι, 
το όνομά του από τον σύζυγό της Βασίλισσας Όλγας, ο βασιλιάς Γεώργιος Α 'Ελλάδα.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ:
Αν κάτι χαρακτηρίζει την πλατεία Τριών Συµµάχων της Πάτρας, λίγο πριν την ανάσα της πόλης προς το Μώλο της Αγίου Νικολάου, είναι ότι η σηµερινή της εικόνα καθρεφτίζει τη σηµερινή εικόνα της Πάτρας, ενώ η ιστορία της ταυτίζεται σε γενικές γραµµές µε την ιστορία της πόλης.
Κουβαλώντας το όνοµα των Τριών Συµµαχικών ∆υνάµεων της Ελλάδας στον αγώνα για την απελευθέρωση (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), η πλατεία παίρνει κατευθείαν έναν ιστορικό – πολιτικό χαρακτήρα. Η σηµερινή της συνολική εικόνα όµως ξεπερνάει κατά πολύ και την ιστορία και την πολιτική.
Τα ανακαινισµένα υπέροχα κτήρια περιµετρικά της πλατείας δείχνουν πώς θα µπορούσε να είναι το κέντρο της Πάτρας αν δεν είχε θυσιαστεί στο βωµό των πολυκατοικιών. Η γειτνίαση µε τα ΚΤΕΛ, το παλιό λιµάνι, αλλά κυρίως το σταθµό του ΟΣΕ (κτήριο του 1952 που γνωρίζει µια δεύτερη νιότη, χάρη στη σωτήρια λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδροµου, η οποία βέβαια σε λίγο καιρό θα σταματήσει “προσωρινά” λόγω των έργων για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή) τονίζουν τα χαρακτηριστικά του συγκοινωνιακού κόµβου που πάντα είχε η Πάτρα. Τα καφέ και τα εστιατόρια που περικυκλώνουν την πλατεία (µε πιο χαρακτηριστικό το παλιό καφενείο του σταθµού του ΟΣΕ που από το 1997 έχει πάρει άλλο αέρα) δηλώνουν το σηµερινό χαρακτήρα της ψυχαγωγίας στην πόλη. Οι δύο κεντρικές τράπεζες µας θυµίζουν την οικονοµική εξέλιξη (και την κρίση, µην κρυβόµαστε!). Όσο για τα ξενοδοχεία της περιοχής τονίζουν το διαχρονικό ρόλο που έπαιξαν για την πόλη –το εµπόριό της κυρίως– οι κάθε λογής επισκέπτες και διερχόµενοι απ’ αυτή (για τουρίστες δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο…)
.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:
ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΚΑΡΜΟΚΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΖΑΡΝΑΒΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΚΟΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ 2016