Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Πάτρα


ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι μια πρόκληση συλλογικών δράσεων που από τη φύση τους μπορούν να ανατρέψουν διαθέσεις και στερεότυπα. Είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, κι ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια στην Ευρώπη όπου αναπτύσσονται δεκάδες φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά χάπενινγκ, θεατρικά δρώμενα, χοροί, παρελάσεις και παιχνίδια από τη ημέρα της Τελετής Έναρξης μέχρι και την Τελετή Λήξης.

 Ο ιστορικός ερευνητής Νίκος Πολίτης προσδιορίζει τις πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις στα μέσα του 19ου αιώνα, που ήταν κυρίως χοροί σε σπίτια και σε δημόσιους χορούς. Την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης – δεκαετία του 1870 – εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών. Την περίοδο της Μπέλ Επόκ, κυρίως την πρώτη δεκαετία του 1900 το καρναβάλι αρχίζει να αποκτά ταυτότητα, ενώ για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε αυτό, άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Τότε καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου. Το 1966, εμφανίζεται ένα καινούργιο ομαδικό παιχνίδι, ο Κρυμμένος Θησαυρός, στο οποίο λαμβάνει μέρος ένας μικρός αριθμός μεταμφιεσμένων με αυτοκίνητα. Είναι το κλασικό προσκοπικό παιχνίδι πλοήγησης. Την επόμενη χρονιά είχαμε και τα πρώτα μασκαρεμένα αυτοκίνητα. Το 1980 το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού με τα πληρώματα και τ΄ άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής επιδρώντας καταλυτικά στη διαμόρφωσή της, προσδίδοντάς της έκταση, ποικιλομορφία, ζωντάνια, και σφρίγος.
Σήμερα χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής των καρναβαλιστών στις εκδηλώσεις του. Το Πατρινό Καρναβάλι στη σύγχρονη μορφή του εκτείνεται δημιουργικά καθ΄ όλη την καρναβαλική περίοδο από την Τελετή Έναρξης μέχρι και την Τελετή Λήξης με ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, το Καρναβάλι των Παιδιών, τα Μπουρμπούλια, θέατρα δρόμου, εκθέσεις, εικαστικές δραστηριότητες, συναυλίες, κ.α. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο  με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων το Σάββατο και την εντυπωσιακή μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων την Κυριακή. Η αυλαία του πέφτει με τη φαντασμαγορική καύση του Καρνάβαλου στην Τελετή Λήξης στο μόλο της Αγίου Νικολάου.





ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είναι το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, ιστορικό κτίριο σε σχέδια του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η πρώτη παράσταση ήταν το έργο του Giuseppe Verdi Un ballo in Maschera  και ανέβηκε στις 10  Οκτωβρίου 1872, από Ιταλικό θίασο.
Αργότερα ονομαστοί θίασοι επισκέφτηκαν την Πάτρα με σημαντικούς  ηθοποιούς της εποχής ως θιασάρχες, με ρεπερτόριο του ευρωπαικού θεάτρου . Στις αρχές του 20ου αιώνα η κρίση στην αγορά σταφίδας έφερε το τέλος σε παραστάσεις ιταλικού μελοδράματος και από το 1910 στην σκηνή του Απόλλωνα κυριαρχούν ελληνικοί θίασοι.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας του με σημαντική θεατρική δραστηριότητα στην πόλη της Πάτρας. Διαθέτει 2 θεατρικές σκηνές, το θέατρο Απόλλων και το Επίκεντρο.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ιδρύθηκε το 1986 με εμπνευστή το Θάνο Μικρούτσικο, που ήταν και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του και έδωσε στο θεσμό διεθνή προσανατολισμό εντάσσοντας τη διοργάνωση στο χάρτη των σημαντικότερων φεστιβάλ και εκτός Ελλάδας.
Με έμφαση στη μουσική, ο χαρακτήρας του Διεθνούς Φεστιβάλ, επεκτάθηκε και στους χώρους του Θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, των εικαστικών. Αποτέλεσε πεδίο γόνιμου, εποικοδομητικού διαλόγου, χωνευτήρι ιδεών και τόπο διεξαγωγής κορυφαίων πολιτιστικών γεγονότων.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει καταγραφεί πλέον ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός. Με μια ιστορία σχεδόν 15 χρόνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ονόματα του Διεθνούς και Ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου και έχει παρουσιάσει εικαστικές δημιουργίες μέσα από σημαντικές εκθέσεις που έχουν οργανωθεί. Οι χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο της Πάτρας, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο κ.α.
Με πρωτότυπες παραγωγές, με αποκλειστικές εμφανίσεις καλλιτεχνών, με πρωτοκλασάτα διεθνή σχήματα, με τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της εγχώριας δημιουργίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει διαμορφώσει ένα πρόσωπο με κύρος και ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κούτρα Παναγιώτα, Κουλούρη Κατερίνα, Μπαλατσούκα Παρασκευή, Ροδοπούλου Παρασκευή, Σοφιανού Καλλιρρόη. 
πηγή : Πατρινό καρναβάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια: