Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Οι καλύτερες πλατείες της Πάτρας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ:
Το επίκεντρο της περιοχής είναι η πλατεία Υψηλών Αλωνιών, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα. Αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων της Πρωτομαγιάς για την Πάτρα, ενώ πολλές εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού λαμβάνουν χώρα στην πλατεία αυτή. Ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821, να ευλογεί την Πάτρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας. Παλαιότερα αποτελούσε την έδρα εξοχικών κατοικιών των πλούσιων οικογενειών του εμπορίου της Πάτρας, ενώ ένα διάστημα και χώρος εκτελέσεων θανατοποινητών. Σήμερα είναι μια περιοχή πολύ πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη με έντονη ζωή. Για ένα διάστημα η πλατεία ονομαζόταν «Μπενιζέλου Ρούφου». Στα αξιοθέατα της πλατείας είναι και το ηλιακό ρολόι, προσφορά του Κέντρου εκπαιδεύσεως τεχνικού σώματος, που τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1953, καθώς και το Μέγαρο Γκολφινόπουλου.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ:
Ο πεζόδρομος της «Τριών Ναυάρχων» ή αλλιώς «Τσιβδί» είναι ένας από τους πιο γνωστούς και μεγάλους πεζόδρομους της Πάτρας. Γνωστός και για το μέγεθός του αλλά και για τα πολλά φαγάδικα και κυρίως σουβλατζίδικα που στεγάζονται εκεί. Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν κάθε Τσικνοπέμπτη "παίρνει φωτιά".Αυτό συνέβη και χθες.
Ας δούμε λίγα πράγματα για την ιστορία του.
Μέχρι την Ρωμαϊκή εποχή και συγκεκριμένα μέχρι την βασιλεία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Σεπτίμου Σεβήρου (193-211 π.Χ.) το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης ήταν καλλιεργήσιμη γη που μετέπειτα ο αυτοκράτορας ανασκάπτοντας την περιοχή δημιούργησε το πρώτο λιμάνι που εκτίνονταν από την σημερινή οδό Δημητρίου Γούναρη και έφτανε μέχρι την Τριών Ναυάρχων πράγμα που εξηγεί και την ύπαρξη των δύο πύργων στο τείχος των Ψηλών Αλωνιών για να δένουν τα πλοία.  Το λιμάνι αυτό είχε βάθος τέσσερα μέτρα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τα χρόνια της Ενετοκρατίας όπου λόγω κακής συντήρησής του εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε βάλτο δημιουργώντας προβλήματα έντονης δυσοσμίας και λοιμού. Το 1883 επιχωματώνεται  και αποξηραινέται, η πόλη επεκτείνεται και η περιοχή μετατρέπεται στην Εβραϊκή συνοικία της Πάτρας. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές καθόλου αρεστή στους Πατρινούς που την  χαρακτήριζαν ως κλειστή αλλά αρκετά ακάθαρτη. Ο όρος «Τσιβδί» που χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει την συγκεκριμένη περιοχή της πόλης είναι παραφθορά της λέξης «κίβδαι», επειδή οι Εβραίοι έμποροι της συνοικίας πολλές φορές του έδιναν κίβδηλα (πλαστά) νομίσματα. Οι Εβραίοι όσο καιρό παρέμειναν στην περιοχή κατάφεραν να αποκτήσουν γη και να γίνουν ιδιοκτήτες οικημάτων ενώ τον 12ο αιώνα κτίστηκε εκεί και συναγωγή. Τα νεοκλασικά κτήρια που κοσμούν τον πεζόδρομο χρονολογούνται μετά την Επανάσταση αφού η πόλη κατά την διάρκειά της καταστράφηκε. Το «παρατσούκλι» Τσιβδί  διατηρήθηκε από στόμα σε στόμα και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που αναφερόταν στην περιοχή ανάμεσα στις οδούς Δημητρίου Γούναρη, Μαιζώνος και Κοραή. Προφανώς το εμπορικό στοιχείο ήταν κάτι που «χαρακτήρισε» τον πεζόδρομο αυτό από την αρχή της δημιουργίας του και απ’ ότι φαίνεται μέχρι και σήμερα έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Πολλά μαγαζιά στην πλειοψηφία τους φαγάδικα στεγάζονται στα νεοκλασικά κτήρια και χθες Τσικνοπέμπτη ο πεζόδρομος «πήρε φωτιά». Θα μπορούσε και επισήμως λοιπόν, η Τριών Ναυάρχων να χαρακτηριστεί ως ο δρόμος της Τσίκνας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:
Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α΄ πιο γνωστή ως Πλατεία Γεωργίου Α΄ ή όπως έχει επικρατήσει στους Πατρινούς Πλατεία Γεωργίου είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας. Δημιουργήθηκε επί κυβερνήτη Καποδίστρια και με το σχέδιο που συνέταξε ο απεσταλμένος του κυβερνήτη Σταμάτης Βούλγαρης το 1829. Το σχέδιο απέβλεπε στην δημιουργία της Πάτρας από την αρχή, αφού η πόλη είχε καταστραφεί εξ ολοκλήρου κατά την επανάσταση. Το σχέδιο περιελάμβανε ανάπτυξη της νέας πόλης δίπλα στην παλιά με κάθετους και οριζόντιους δρόμους και νέες μεγάλες πλατείες. Κατά καιρούς έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. Ξεκίνησε ως Δημοκρατίας, άλλαξε σε Καλαμογδάρτη, Όθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Παλλιγενεσίας και από το 1863 Γεωργίου Α΄ προς τιμήν του βασιλέως Γεώργιου Α'. Στην πλατεία υπάρχει και το Θέατρο Απόλλων έργο του Τσίλλερ. Το 1875 τοποθετήθηκαν τα δύο συντριβάνια που υπάρχουν και σήμερα, τα οποία παραγγέλθηκαν στην Ιταλία. Έχει ανακατασκευαστεί πάρα πολλές φορές με τελευταία το 2006. Αποτελεί το κέντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων και είναι τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων και συναυλιών. Εκεί ο Περικλής Καλαμογδάρτης το 1843 ανέγνωσε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος και για αυτόν τον λόγο η πλατεία αργότερα πήρε και το όνομά του.

πηγή wiki

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ: 
Η πλατεία ορίζεται από την οδό Αράτου στα βορειοανατολικά, Μαιζώνος Οδός στα νοτιοανατολικά, 
Κολοκοτρώνη στα νοτιοδυτικά και Ρήγα Φεραίου οδό στα βορειοδυτικά. 
Αρχικά η πλατεία προοριζόταν ως μια αγορά, αλλά ήταν φυτεμένες με δέντρα και έγινε μια δημόσια 
πλατεία γνωστή ως «κήπος της Βασίλισσας» ( «της βασίλισσας το περιβόλι»). 
Η αρχική του ονομασία ήταν Ομόνοια (Πλατεία Ομονοίας, "Πλατεία Ομόνοιας»), αλλά μετονομάστηκε
μετά Βασίλισσα Όλγα της Ελλάδα - άλλες μεγάλες κεντρική πλατεία της πόλης, Γεωργίου Πλατεία Ι, 
το όνομά του από τον σύζυγό της Βασίλισσας Όλγας, ο βασιλιάς Γεώργιος Α 'Ελλάδα.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ:
Αν κάτι χαρακτηρίζει την πλατεία Τριών Συµµάχων της Πάτρας, λίγο πριν την ανάσα της πόλης προς το Μώλο της Αγίου Νικολάου, είναι ότι η σηµερινή της εικόνα καθρεφτίζει τη σηµερινή εικόνα της Πάτρας, ενώ η ιστορία της ταυτίζεται σε γενικές γραµµές µε την ιστορία της πόλης.
Κουβαλώντας το όνοµα των Τριών Συµµαχικών ∆υνάµεων της Ελλάδας στον αγώνα για την απελευθέρωση (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), η πλατεία παίρνει κατευθείαν έναν ιστορικό – πολιτικό χαρακτήρα. Η σηµερινή της συνολική εικόνα όµως ξεπερνάει κατά πολύ και την ιστορία και την πολιτική.
Τα ανακαινισµένα υπέροχα κτήρια περιµετρικά της πλατείας δείχνουν πώς θα µπορούσε να είναι το κέντρο της Πάτρας αν δεν είχε θυσιαστεί στο βωµό των πολυκατοικιών. Η γειτνίαση µε τα ΚΤΕΛ, το παλιό λιµάνι, αλλά κυρίως το σταθµό του ΟΣΕ (κτήριο του 1952 που γνωρίζει µια δεύτερη νιότη, χάρη στη σωτήρια λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδροµου, η οποία βέβαια σε λίγο καιρό θα σταματήσει “προσωρινά” λόγω των έργων για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή) τονίζουν τα χαρακτηριστικά του συγκοινωνιακού κόµβου που πάντα είχε η Πάτρα. Τα καφέ και τα εστιατόρια που περικυκλώνουν την πλατεία (µε πιο χαρακτηριστικό το παλιό καφενείο του σταθµού του ΟΣΕ που από το 1997 έχει πάρει άλλο αέρα) δηλώνουν το σηµερινό χαρακτήρα της ψυχαγωγίας στην πόλη. Οι δύο κεντρικές τράπεζες µας θυµίζουν την οικονοµική εξέλιξη (και την κρίση, µην κρυβόµαστε!). Όσο για τα ξενοδοχεία της περιοχής τονίζουν το διαχρονικό ρόλο που έπαιξαν για την πόλη –το εµπόριό της κυρίως– οι κάθε λογής επισκέπτες και διερχόµενοι απ’ αυτή (για τουρίστες δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο…)
.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:
ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΚΑΡΜΟΚΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΖΑΡΝΑΒΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΚΟΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ 2016



Δεν υπάρχουν σχόλια: