Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Πολωνία, σύντομος τουριστικός οδηγός


 ΧΩΡΑ          :  τι χρειάζεται να γνωρίζω ;
Πρωτεύουσα
Βαρσοβία
Νόμισμα
Ζλότι
Πολίτευμα
Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Θρήσκευμα
Ρωμαιοκαθολισμός
Εθνότητες

Τουριστική Αιχμή
Η τουριστική αιχμή είναι κυρίως τους χειμερινούς μήνες, και αυτό γιατί η Πολωνία δεν έχει τα πλεονεκτήματα της θάλασσας και του ήλιου
Γλώσσα
Πολωνικά
Κλίμα
Ήπιο ηπειρωτικό
Μετάβαση
Οι μεταφορές γίνονται με αεροπλάνο και τρένο. Η μετακίνηση μεταξύ πόλεων είναι κοντινή
Διαβατήριο - Visa

ΔΙΑΜΟΝΗ : που θα μπορούσα να μείνω ;

Βαρσοβία, ‘’παλαιά πόλη’’, Κρακοβία, Βρότσλαβ, Λότζ, Γνταντσκ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ : τι θα μπορούσα να δω ;


Πλατεία Κεντρικής αγοράς στην Κρακοβία, την παλαιά αγορά στη Βαρσοβία, την παλιά πόλη του Gdansk, το δάσος bialowieza, αλατωρυχείο Wieliczka, Κάστρο malbork, περιοχή λιμνών Μαζουρία

Ακτές Βαλτικής : Η Βαλτική Θάλασσα χαρακτηρίζεται και Μεσόγειος της Βόρειας Ευρώπης

Λιμάνι ΓκντάνσκΤο Γκντάνσκ είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Σε όλη τη παλιά πλατεία, κάνοντας βόλτα πάνω κάτω το κεντρικό δρόμο, θα δείτε το άγαλμα του Ποσειδώνα, το δημαρχείο της πόλης, το Καθεδρικό Ναό Oliwa και το μουσείο Solidarnosc που αποτελεί κρίκο ιστορίας με την Αλληλεγγύη της δεκαετίας του 70.

Εθνικό ΜουσείοΤο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας με έργα ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια και γκραβούρες μεταξύ άλλων. Ενδιαφέρουσα η πτέρυγα Μεσαιωνικής Τέχνης με πολλά έργα χριστιανικής τέχνης από την Αφρική

Ανάκτορα WilanowΘερινά ανάκτορα σε στυλ μπαρόκ με το Παλάτι να δεσπόζει στη μέση ενός Ιταλικού Κήπου και ενός ρομαντικού Αγγλικού Πάρκου.

Καθεδρικός Ναός Αγίου ΙωάννηΓοτθικός ναός του 15ου αιώνα, ο παλαιότερος της πόλης, που καταστράφηκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε στο αυθεντικό του στυλ, φιλοξενεί αυθεντικά έργα τέχνης του Wit Stwosz.

Αλατωρυχείο ΒιελίτσκαΤο αλατορυχείο βρίσκεται στην πόλη της Βιελίτσκα (Wieliczka) της Πολωνίας και σε απόσταση 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Κρακοβίας. Αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Κατασκευάστηκε τον 13 ο αιώνα, περιλαμβάνει ολόκληρη πόλη κάτω από το έδαφος, με αναρρωτήριο, χώρους θεατρικών παραστάσεων, παρεκκλήσι και καφενείο. Όλα είναι φτιαγμένα από αλάτι, από τις σκάλες μέχρι τους πολυελαίους.

ΦΑΓΗΤΟ – ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ : τι νέες γεύσεις να δοκιμάσω ;
Pierogi, πιατα με λάχανο και πατάτες
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ : τι να αποφύγω ;
Δεν αγγίζω τον συνομιλητή όταν συνομιλώ, δεν μασούν μαστίχα όταν συνομιλούν, στη χειραψία οι άνδρες περιμένουν πρώτα τις γυναίκες να απλώσουν το χέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: